Hangi dil ile kod yazarsak yazalım, işler büyüyüp karmaşık bir hale geldiğinde, kodun takibi, bakımı ve geliştirmesi zorlaşır. Hele de bir ekip çalışması söz konusu ise, yazılacak kodların belirli bir standarda oturtulması ihtiyacı doğmaktadır. Yazılım dünyasında bu probleme çözüm olması için çeşitli yöntemler türetilmiştir. Bu yazıda, bu yöntemlerde kullanılan değişken, fonksiyon, sınıf gibi yapıların isimlendirilme yöntemlerinden bahsedeceğim.
Hungarian (Macar) Notasyonu
Hungarian notasyonu, Charles Simonyi tarafından 1972 yılında geliştirilmiştir. Bu şahsiyet, 1972-81 yılları arasında XEROX PARC bünyesinde çalışmış, sonrasında Microsoft'un baş yazılım mimari olmuştur. Çalışmaları, WINAPI üzerinde ciddi oranda hissedilmektedir.
Hungarian notasyonu, Macar isimlerindeki soyadının, kişi adının önüne gelmesinden esinlenmiştir. Adını da buradan almaktadır. Örnek verecek olursak John Smith adı, Macarca olsaydı Smith John olarak yazılacaktı. Bu şekilde değişken isimlerinin önüne, o değişkenin türünün kısaltması gelir.
[code language="c"]
int32 tmp; // Normal yazım
int32 dwTmp; // Hungarian notasyonu
short wTmp;
bool bTmp;
[/code]
Bu notasyonun hem uygulama hem de sistem programlamada kullanıldığını görüyoruz. Hatta bu notasyon, WINAPI ile özdeşleşmiştir. Ancak Microsoft'un .NET kod notasyonu ile ilgili MSDN sayfalarında, bu notasyonun kullanımı tavsiye edilmemektedir. Ana sebep olarak, kodun okunabilirliği ve anlaşılabilirliğinin düşmesi gösterilmektedir.
camelCase Notasyonu
camelCase notasyonu, yazı diline daha yakın, anlaşılabilir kod yazımı için tercih edilmektedir. Yazılım üzerine çalışan çoğu developerin, kod yazarken kullandığı notasyondur. CamelCase yönteminin ortaya çıkışı, kod yazımı güzel olsun diye değil, kimyasal bileşiklerin ifadesi için icad edilmiştir. Örnek olarak 'NaCl' molekülünü verebiliriz.
[code language="c"]
int testButtonCallback(int operationIdentifier);
[/code]
Yukarıdaki örnekte görüleceği üzere, bu notasyon ile daha okunabilir kodlar yazılabilir. Ancak object oriented tabanlı dillerde, bazı durumlarda uzun değişken ve fonksiyon isimleri ortaya çıkabiliyor.
Sonuç
Hungarian ve camelCase notasyonları, tamamen yazılımcının tercihine bağlı notasyonlardır. Orta ve büyük çaplı projelerde, başlangıçta bir kod standardı belirlenir. Genellikle bu iki notasyondan birisi seçilir. İkisini de bilmekte her zaman fayda vardır.
Konuyla Alakalı Bağlantılar
Hungarian Notasyon Bağlantıları
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa260976(v=vs.60).aspx
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/vstudio/ms229045(v=vs.100).aspx
http://www.learncpp.com/cpp-tutorial/29-hungarian-notation/
CamelCase Notasyonu Bağlantıları
http://c2.com/cgi/wiki?CamelCase
http://en.wikipedia.org/wiki/CamelCase
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder