16 Mart 2014 Pazar

Windows'dan Linux Dizinine Erişmenin 3 Yolu

Eğer herhangi bir Linux dağıtımı ile Windows sürümünü dual boot olarak kullanıyorsanız, Linux sisteminizden Windows dizinine rahatça ulaşabilirken, Windows kullanırken Linux dizinine ulaşamazsınız (Microsoft'un kısıtlamaları sağ olsun). Bunun için ekstra bir yazılım kullanmanız gerekir. Bu yazımızda bunlardan en kullanışlı olan üçünü inceleyeceğiz.

Ext2Fsd

Ext2Fsd uygulaması Ext2, Ext3 ve Ext4 partisyonlarını okuyabiliyor. Yüklenirken her boot olduğunda başlat ya da sadece ihtiyacım olduğunda ben başlatayım şeklinde işaretleyebiliyorsunuz. Uyglamanın en büyük farkı Linux dizininizi normal Windows dizini gibi Explorer penceresinde gösterebilmesi. Görsellerden daha net anlaşılacaktır.



Ve Windows altında Linux dizininizdeki klasörleri Explorer arayüzünde görüntüleyebiliyorsunuz. Bu birçok kişi için şaşırtıcı bir görüntü olmalı.



DiskInternals Linux Reader

Bu benim de kullandığım kullanışlı bir uygulama. Ext2fsd'den farkı Linux dizinini normal Windows diziniymiş gibi göstermiyor, kendi penceresinde ve kendi arayüzünde gösteriyor. Ext dosya sisteminin yanında ReiserFS ve Apple’ın HFS ve HFS+ dosya sistemlerini de destekliyor. Ayrıca uygulama Read Only yani sadece okunabilir olarak çalışıyor. Linux dizininize bir şey yazamıyor, sadece dizindeki dosyaları okuyup kaydetmenize yarıyor. Böylece sisteminize herhangi bir zarar verebilmesi mümkün değil. Ext2fsd uygulaması aynı zamanda sisteminize dosya yazabilmenizi de destekliyordu.



Uygulamanın arayüzü bu şekilde. / mountı sizin Linux'unuzun bulunduğu dizin oluyor.



Windows'a almak istediğiniz dosya ve klasörleri basitçe sağ tıklayıp Save diyerek Windows dizininize kaydedebiliyorsunuz.

Ext2explore

Disinternals Linux Reader uygulamasına benzer bir uygulama, açık kaynak kodlu. Sadece Ext2, Ext3 ve Ext4 dizinlerini okuyabiliyor. En büyük avantajı sisteminize kurmanıza gerek olmaması. Sisteminize .exe dosyasını indiriyorsunuz ve direk çalışmaya başlıyorsunuz. Yalnız uygulamayı başlatırken Sistem Yöneticisi olarak başlatmalısınız. Bunun için sağ tıklayıp Run as Administrator (Yönetici olarak başlat) demelisiniz ya da her seferinde bunu dememek için sağ tıklayıp, özellikler deyip Compability altından Run this program as an Administrator seçeneğini işaretlemelisiniz.



Referans ve fotoğraflar: http://www.howtogeek.com/112888/3-ways-to-access-your-linux-partitions-from-windows/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder