21 Mart 2014 Cuma

Android'de Neden Task Killer Uygulamaları Kullanmamalısınız?

Öncelikle Task Killer nedir? Task Killer uygulamaları, Android'de arka planda çalışan uygulamaları bir kerede sonlandırmanıza yarayan uygulamalara verilen genel isimdir. Android kullananlar bilirler, hiçbir şey yapmadığınız halde uygulamalar arka planda otomatik olarak başlarlar ve ramde yer tutarlar. Bunun da doğal olarak insanlar üzerindeki etkisi telefonu yavaşlattığı, pil ömrünü azalttığı şeklinde algılanıyor, oysa durum tam tersi.

Bazı insanlar Task Killer uygulamalarının Android için önemli olduğunu düşünüyor. Arka planda çalışan uygulamaları kapatarak ekstra performans ve pil ömrü kazanacaklarını düşünüyor. Oysa tam tersi Task Killer uygulamaları sizin cihazınızın performansını ve pil ömrünü düşürür. Neyse ki Android, Linux genlerinden gelen akıllı bir proses yönetme sistemine sahiptir. Task Killer uygulamalarına ihtiyacı yoktur.


Android'in Windows gibi Proses Yöneticisine İhtiyacı Yoktur

Çoğu Android kullanıcısı Windows'a aşinadır. Windows'da birçok program bir kereliğine çalışır. Masaüstünüzde ya da sistem çekmecesinde gözükür ve bilgisayarınızın performansını düşürürler. Uygulamaları kapatmak bilgisayarınızın performansını arttırır.

Neyse ki Android Windows değil ve Windows'un yaptığı gibi bir süreci yoktur. Windows'un uygulamaları kapatmak için bariz bir yöntemi olmasına karşın Android'de uygulamaları kapatmak için bariz bir yöntem yoktur. Bu tasarımdan ötürü böyledir ve sorun değildir. Android'de bir uygulamayı bırakıp diğer uygulamaya geçtiğiniz zaman ya da ana ekrana döndüğünüz zaman, bıraktığınız uygulama arka planda hala "çalışıyor" konumundadır. Çoğu durumda uygulama dondurulur ve işlemci ya da ağ kaynaklarını tüketmez. Bazı uygulamalar ise işlemci ve ağ kaynaklarını tüketmeye devam edebilir, mesela müzik çalarlar, dosya indirme yöneticileri, ya da arka planda senkronizasyon yapan uygulamalar.

Bıraktığınız uygulamaya geri döndüğünüz zaman Android dondurulmuş uygulamayı çözer ve kaldığınız yerden devam etmenizi sağlar. Bu hızlı gerçekleşir çünkü uygulama hala raminizde depolanmaktadır ve kullanıma hazırdır.


Neden Task Killer Uygulamaları Kötüdür?

Task Killer savunucuları Android'in çok fazla ram kullandığını söylüyorlar. Aslında Android ram hafızasında çok fazla uygulama depolayabiliyor. Halbuki bu kötü bir şey değildir. Ram'de depolanan uygulamalar çok hızlı bir şekilde geçiş yapabiliyor. Bu Android'in uygulamaları yavaş olan kalıcı depolama hafızasında tutmasından çok daha hızlı gerçekleşen bir işlem. Ram bellek, kalıcı hafızaya nazaran çok daha hızlı çalışan bir donanımdır. Uygulamaların kalıcı hafızadan ziyade ramden çalışmaları, aslında uygulamaların çok daha hızlı açılmalarını sağlar.

Boş ram yararsızdır. Dolu ram uygulamaları önbelleğine atabilir. Eğer Android daha çok rame ihtiyaç duyarsa, uzun süredir kullanmadığınız uygulamaları kapatmaya zorlar. Bu tamamen otomatik gerçekleşir, hiçbir şey yüklemenize gerek yoktur.

Task Killer uygulamaları sadece kullanışsız değildir, aynı zamanda performansınızı düşürürler. Eğer Task Killer bir uygulamayı kapatır ve ramden siler ve siz aynı uygulamayı tekrar başlatmak isterseniz, uygulama ramden başlama durumuna göre oldukça yavaş açılacaktır. Bu ayrıca pil ömrünüzü de düşürür çünkü cihazınız uygulamayı ramden başlatmak yerine hafızadan açmaya çalışacağından daha fazla performans ve pil ömrü götürür. Bazı uygulamalar Task Killer uygulamaları onları kapattığı an yeniden başlarlar, böylece daha çok işlemci gücü ve pil götürürler.

Ramin boş ya da dolu olması sizin pil ömrünüzü ya da işlemci performansınızı etkilemez. Ramin doluluğunun hiçbir etkisi yoktur.


Task Killer Uygulamaları Ne Zaman İşe Yararlar?

Bu noktada muhtemelen bazı insanlar bunun doğru olmadığını, daha önce Task Killer uygulamalarını kullanıp işe yaradığını gözlemlediklerini düşünüyor olmalılar.

Bu aslında doğru olabilir. Eğer cihazınıza kötü kodlanmış bir uygulama yüklediyseniz ve bu uygulama işlemci ve diğer kaynaklarınızı gereksiz yere sömürüyor ise Task Killer uygulaması bu kötü kodlanmış uygulamayı sonlandırıp, cihazınızın hızlanmasına yardımcı olabilir.

Yine de kötü kodlanmış bir uygulamayı sonlandırmak için Task Killer kullanmak, bir sineği öldürmek için ateş etmeye benzer. Sorununuzu çözebilirsiniz ama başka bir sürü probleme neden olursunuz.

Bu senaryoda Task Killer kullanmak yerine problemli uygulamayı bulup cihazınızdan kaldırmalısınız ve yerine problemsiz alternatifini kurmalısınız. Problemli uygulamaları keşfetmek için Watchdog Task Manager uygulamasını kurup, hangi uygulamanın ne kadar işlemci gücü harcadığını görebilirsiniz.


Task Killer uygulamaları arka planda çalışmasını istediğiniz bazı uygulamaları sonlandırarak başka problemlere de yol açabilir. Örneğin eğer saat alarm uygulaması kullanıyorsanız, Task Killer uygulamanızın saat alarm uygulamanızı kapatmaya çalıştığını görebilirsiniz ve alarmınız çalışmayabilir.

CyanogenMod, popüler Android Custom Rom'larından biri; Task Killer uygulaması kullanan kişilerden bug raporu kabul etmiyor bile. Çünkü çözdüklerinden daha çok probleme sebep olabileceklerini düşünüyorlar.

Özetle, Task Killer uygulamalarını kullanmamalısınız. Eğer arka planda sisteminizi sömüren kötü kodlanmış bir uygulama yüklediyseniz onu keşfedip silmelisiniz. Telefon ya da tabletinizin ramini boşaltmak için efor sarf etmemelisiniz. Bu performansınıza en ufak bir katkı sağlamaz.

Referans ve resimler: http://www.howtogeek.com/127388/htg-explains-why-you-shouldnt-use-a-task-killer-on-android/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder