- Live cd'den başlatma.
- Boş bir sürücüye temiz kurulum.
- Wubi gibi Windows altına yükleme.
- Virtualbox gibi sanallaştırma yazılımı ile sanal Linux yüklemek.
Aralarında en kolayı, en dertsizi Virtualbox çözümüdür. Diğerleri de kolaydır ama oralarda küçük de olsa sisteminizi uçurma riskiniz vardır. Virtualbox'da ise eğer donanımınız yeterliyse tatminkar hızlarda Linux deneyimini yaşayabilirsiniz. Bu sadece Linux ile ilk kez tanışanların değil, çok deneyimli kullanıcıların da tercih ettiği bir yöntemdir çünkü dünyada çok fazla Linux dağıtımı vardır. Yeni çıkan bir dağıtımı ya da versiyonu denemek için sıfır kurulum yapmak yerine Virtualbox üzerinden denemek çok daha mantıklıdır. Ayrıca Virtualbox'a Windows'da kurabildiğiniz için Linux altında Windows çalıştırıp oyun oynayabilir ya da sadece Windows altında çalışan uygulamaları kullanabilirsiniz.
Virtualbox'u İndirip Kuralım
Virtualbox açık kaynak ve ücretsiz bir yazılımdır. Windows, Linux ve Mac versiyonları vardır. Şuradan sisteminiz için olanını indirip kurabilirsiniz. Ayrıca Linux kullanıyorsanız, kullandığınız dağıtımın depolarında büyük ihtimal Virtualbox vardır, oradan da kurabilirsiniz.
Virtualbox ile Ubuntu Yükleyelim
İlk deneme olarak bilgisayarımıza sanal Ubuntu yükleyelim. Bunun ne kadar kolay olduğunu görünce şaşıracaksınız. Artık ilk Linux dağıtımınızı denememek için hiçbir bahaneniz yok. Öncelikle Ubuntu sayfasından Ubuntu iso dosyasını indirelim. 32 Bit ya da 64 Bit tercihi yaparak indirmeyi başlatın.
64 Bit İndirecekler Dikkat (32 Bit kullanacaklar burayı atlayabilirler)
Eğer elinizde 64 Bit bir iso dosyası varsa, söylememe gerek yok işlemcinizin 64 Bit olması gerekir. Aynı zamanda işlemcinizin 64 Bit donanım sanallaştırma (hardware virtualization) desteklemesi gerekmektedir. Yoksa Virtualbox üzerinde şöyle bir hata alırsınız.
This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot – please use a kernel appropriate for your CPU
Bunun için endişelenmenize gerek yok, güncel bir işlemci kullanıyorsanız zaten destekliyordur ama varsayılan olarak kapalı olabilir. Bunun için bilgisayarınız açılırken Bios'a girip, CPU bölümünden hardware virtualization özelliğini Enabled etmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki gibi bir ekran olmalı.
Ubuntu Yüklemeye Devam
64 bit sorunumuzu da çözdükten sonra gelelim Ubuntu kurulumuna. Virtualbox'u çalıştıralım. Karşımıza şöyle bir ekran gelecek.
1: Buradan New butonuna basarak yeni bir kurulum gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde istediğiniz kadar kurulum yapabilirsiniz, aynı anda hem Windows 8, hem Windows Xp, hem Ubuntu çalıştırabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama yok. Gelen pencere önemli bir pencere değil. Bende Lubuntu olarak gözüken adı burada veriyoruz. Listeden Linux olarak seçim yapmanız da bir şeyi değiştirmiyor. Biz Ubuntu kurulumu yapacağımız için ad olarak Ubuntu yazın, zaten otomatik olarak Linux seçilecektir.
2: İkinci aşamada Memory Size, yani ram miktarını belirleyeceğiz. Ubuntu için minimum 1 gb ram belirlemeniz performans açısından iyi olur. Eğer yeterli miktarda raminiz varsa, örneğin 4 gb raminiz varsa 2 gb kadarını Ubuntu için ayırabilirsiniz. Bunu daha sonra istediğiniz zaman değiştirebildiğiniz için çok da önemli değil. Baktınız yavaş çalışıyor, ayarlara girip ram miktarını artırabilirsiniz.
3: Hard Drive bölümü, yani üçüncü aşamada sizin fiziksel sürücünüz altında sanal yeni bir sürücü yaracağız. Varsayılan ayarlarda kalabilir (yani Create a virtual hard drive now). Eğer daha önce sanal bir disk oluşturmuşsanız bu aşamada onu seçip aynı yere kurulum yapabiliyorsunuz.
4: Hard drive file type, bu aşamada bir önceki aşamada oluşturduğumuz sanal sürücünün tipini belirliyoruz. Bu da varsayılan ayarında yani VDI tipinde kalsın.
5: Storage of physical hard drive, oluşturduğunuz sanal hard diskin belirli bir boyutu olsun mu yoksa gerektikçe artan bir yapıda mı olsun onu bu kısımda seçiyoruz. Bu da varsayılan ayarında, yani Dynamically Allocated olarak kalsın.
6: File location and size, bu aşamada sistemimizi kuracağımız dizini seçiyoruz. Aslında tüm Ubuntu'yu bir klasörün altına kuruyoruz ve bu klasörün nerede olacağını seçiyoruz. Varsayılan olarak kalsın. Altında dizinin kaplayacağı alan belirtilmiş. 10 gb ya da 8gb yeterlidir. O da varsayılan olarak kalabilir. Bundan sonra Create dediğimizde ilk sanal kurulumumuzu yapmış olacağız. Ama indirdiğimiz iso dosyasını hiç kullanmadık. Onun için 7. ve son maddeye bakalım.
7: Son olarak listede gözüken Ubuntu bölümüne sağ tıklayıp Settings (Ayarlar) diyoruz. Açılan pencereden Storage sekmesine geliyoruz. Controller: IDE seçili iken üzerinde + işareti olan logoya tıklayarak (Add Cd/Dvd Device) Choose Disk bölümünü seçiyoruz. Aşağıda görseli var. Choose Disk dedikten sonra gelen ekrandan indirdiğimiz Ubuntu iso dosyasını seçiyoruz ve Tamam deyip çıkıyoruz. Artık her şey hazır.
Artık oluşturduğunuz sanal sürücüye çift tıklayarak normal Ubuntu kurulumu yapabilirsiniz. Ubuntu kurulumu da çok basittir. Şurada Türkçe ve resimli olarak anlatılan yönergeleri takip ederek dakikalar için kurulumu bitirebilirsiniz.
Şunu unutmayın, burada yaptığınız her şey sanaldır. İsteseniz bile herhangi bir şeye zarar verme ihtimaliniz yoktur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile her şeyi kurcalayabilirsiniz. Eğer işler çığırından çıkarsa yarattığınız sanal sürücüyü silip, tekrar temiz kurulum yapabilirsiniz ya da Virtualbox yedeğini alarak tek tıkla sisteminizi geri getirebilirsiniz. Her ne olursa olsun gerçek fiziksel sisteminize zarar verme ihtimaliniz yoktur ve Virtualbox, Linux denemek için harika bir yöntemdir.
Eğer neden hemen Linux kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız önceki yazımı okuyarak Linux'un avantajları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Merhaba x64 destekli cpuya sahibim bios üzerinden virt. enable ve şu an hyper-v teknolojisini kullanabılıyorum fakat vbox ile sizin yukarıda bahsettiğiniz "This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot – please use a kernel appropriate for your CPU" hatası ile karşı karşıyayım. Elimdeki herşey x64 olmasına rağmen vbox da bu hatayı çözemedim. Acaba siz böyle bir durumla karşılaştınız mı?
YanıtlaSilHatem Bey'in karşılaştığı sorun ile ben de karşı karşıyayım. Yardım eder misiniz ?
YanıtlaSil