24 Ekim 2012 Çarşamba

BeagleBone Maceralarında 1. Gün

BeagleBone, BeagleBoard projesinin küçük bir versiyonudur. Ortaya çıkış amacı da BeagleBoard ile aynıdır. Aralarındaki ana fark, BeagleBoard kapsamlı bir geliştirme ve deneme ortamı sunarken, BeagleBone bu tür bir ortam sunmamaktadır. BeagleBone, Elektronik camiasında prototip geliştirmede kullanılan "header board" kavranıma oldukça uymaktadır. Her iki yanında giriş çıkış portları, USB host ve device çıkışları, microSD kart yuvası ve Ethernet portu, BeagleBone'u prototipleme aşamasında kullanmak için ideal bir ürün haline getirmektedir.

Daha detaylı bilgiler, http://beagleboard.org/bone adresinden temin edilebilir.

Konumuza dönelim. Geçen haftalarda bir arkadaş ile Çizgi - Tagem üzerinden bu küçük canavarları temin ettik. Bu yazılarda gün gün BeagleBone ile ilgili yaşadıklarımı(yaşayacaklarımı) paylaşacağım.

İlk macerayı anlatmadan önce kullandığım makina ve işletim sistemlerini belirteyim. Ana makina olarak Macbook Pro, işletim sistemi olarak da OS X Mountain Lion kullanıyorum. Sanal makinada da bir adet 12.04 Ubuntu mevcut. Elimdeki BeagleBone'un serisi de Rev A6. Bu sürümdeki BeagleBone'ları bilgisayara takıp çalıştırmak için(OS X ve Linux için) sürücü yüklemeye gerek olmadığı yazıyordu dökümanında. Fakat OS X için gayet de sürücüye ihtiyaç duydum. İhtiyaç duyduğum sürücü de FT232 entegrelerinin sürücüleriydi. Dolayısıyla BeagleBone'un dökümanındaki bu ifade, geçerli bir ifadedir.

Sürücüleri yükledik. Cihazı bilgisayara taktık. Cihaz, ilk bağlantıda bir sd kart okuyucu gibi çalışıp kart içindeki dosyaları göstermekte.

BeagleBone Takıldıktan Sonra


Cihazın terminaline erişebilmek için ilk olarak BEAGLE_BONE simgesine sağ tıklayıp eject/unmount yapmamız gerekir. Bu aşamadan sonra terminali açıp /dev dizinine gitmek gerekir. Bu dizin, POSIX sistemlerin tamamında root dizininin altında bulunur. Terminali açıp şu kod girilerek erişilebilir.

[bash]cd /dev[/bash]

/dev dizini


/dev dizininde, üstteki gibi olması gerekir. Bu iki satırdan sonu B ile biteni kullanacağız.

Mac kullanıcıları, screen ile, Linux kullanıcıları da minicom ile gerekli bağlantıyı sağlayabilir. Cihaz ile bağlantı aşağıdaki kod ile sağlanır.

[bash]screen /dev/tty.usbserial-TIVMX2N9B 115200[/bash]

İlk etapta boş ekran gelecektir, enter'a basılır basılmaz da Angström yazısı bizi karşılayacaktır.

BeagleBone Terminal Ekranı


Bu noktadan sonra login kısmına "root" yazarak giriş yapılabilir. Cihaz, login esnasında herhangi bir şifre sormuyor.

İlk gün yaşananlar kısaca bunlar. BeagleBone'un bir de ethernet arayüzü var, 192.168.7.2 diye bağlandığımız. Onu denemediğim için bu yazıda kendisine yer vermiyorum. Cihazın dökümanında, ethernet arayüzünde basit bir eğitim olduğu yazıyor. Cihazla kernel ve donanım seviyesinde haşır neşir olacağım için bu ethernet arayüzüne bakmıyor ve yazıyı burada bitiriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder