30 Ekim 2012 Salı

Linux'da MTU Değerini Değiştirmek

Öncelikle MTU nedir?

MTU (Maximum Transmission Unit), Maksimum İletim Birimi, bir paketin bir seferde taşıyabileceği maksimum veri miktarına denir. Varsayılan değeri 1500'dür.  Ayrıntılı bilgi için Vikipedi sayfasına bakılabilir.

MTU Değerini Değiştirmek

Linux'da MTU değerini değiştirmek için öncelikle terminali kullanabilirsiniz. Bunun için
[bash] sudo ifconfig eth0 mtu 1492 [/bash]

27 Ekim 2012 Cumartesi

Linux'da CCleaner Alternatifi - BleachBit

BleachBit cross platform (Windows ve Linux) temizlik yazılımıdır. Zaman içinde hantallaşan bilgisayarınızdaki ve tarayıcınızdaki gizli, gereksiz dosyaları siler, Chrome, Opera, Safari, Firefox gibi tarayıcıların çerezlerini siler, hızlandırır. APT temizliği dahil 70'den fazla uygulamanın temizliğini içerir.

26 Ekim 2012 Cuma

App Store'da Kur Değişikliği

App Store LogoApple, 25 Ekimde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ve ülkemizde App Store fiyatlarında yükseltme ve bölgesel para birimi uygulamasına geçti. 9to5Mac'in haberine göre,

- İtalya

- Rusya

- Çek Cumhuriyeti

- İspanya

- Portekiz

- Hollanda

- Yunanistan

- Polonya

- Almanya

- Fransa

- Belçika

- Avusturya

- Danimarka

- Lüksemburg ve Macaristan'da fiyatlar yükselirken Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya, İsrail, Endonezya ve Güney Afrika'da bölgesel para birimlerine geçiş yapıldı. Bu değişiklikten itibaren hem Mac App Store, hem de iTunes App Store fiyatları, güncel kura bağlı olarak TL bazında güncellendi.

24 Ekim 2012 Çarşamba

BeagleBone Maceralarında 1. Gün

BeagleBone, BeagleBoard projesinin küçük bir versiyonudur. Ortaya çıkış amacı da BeagleBoard ile aynıdır. Aralarındaki ana fark, BeagleBoard kapsamlı bir geliştirme ve deneme ortamı sunarken, BeagleBone bu tür bir ortam sunmamaktadır. BeagleBone, Elektronik camiasında prototip geliştirmede kullanılan "header board" kavranıma oldukça uymaktadır. Her iki yanında giriş çıkış portları, USB host ve device çıkışları, microSD kart yuvası ve Ethernet portu, BeagleBone'u prototipleme aşamasında kullanmak için ideal bir ürün haline getirmektedir.

Linux'da Benchmark Araçları

Linux terminali benchmark dahil her şeyi yapmaya muktedirdir ama yine de işi kolaylaştıran arayüze sahip programlar kullanmak birçok kullanıcı için daha kolaydır.

Linux tarafındaki benchmark yazılımları Windows sistemlerdeki kadar popüler olmasalarda farklı sistemleri karşılaştırmak ve performansları ölçmek için çokça yazılım vardır. Bunlardan birkaçını tanıtalım.

Hardinfo - CPU Benchmark

En popüler uygulama kuşkusuz birçok dağıtımda varsayılan olarak yüklü gelen Hardinfo uygulaması. Ubuntu sistemlerde artık yüklü gelmese de Yazılım Merkezinden kolayca yüklenebilmektedir.

Hardinfo esasen sisteminizle ilgili ayrıntılı bilgileri gösteren bir uygulama görevi görmekte. Aynı zamanda 6 farklı benchmark testi de barındırmakta.

Hardinfo

Bu 6 testten birini seçerek, farklı bilgisayar arasında kıyaslama yapabilirsiniz.

GtkPerf - GTK+ Benchmark

GtkPerf Ubuntu yazılım merkezinde bulabileceğiniz bir diğer benchmark yazılımıdır. Hardinfo'ya göre biraz daha kapsamlı ve detaylı bir test uygular. Yazılımı yükleyip çalıştırdığınızda Test rounds bölümünden her bir testin kaç tekrar yapacağını seçebilirsiniz. Varsayılan değer 100'dür. Test All menüsünden ise benchmark için belirli bir test türü seçebilir ya da varsayılan olarak Test All'da bırakıp, tüm seçeneklerde benchmark testi yapılmasını sağlayabilirsiniz. Start düğmesine bastığınızda yazılım tüm yazılı ve grafiksel testleri peş peşe yapacak ve yaptığı süreyi ekranda gösterecektir.

GtkPerf

Referans: http://www.howtogeek.com/111617/how-to-benchmark-your-linux-system-3-open-source-benchmarking-tools/