11 Aralık 2012 Salı

OS X'de gSchem Kurulumu


İşten kalan zamanlarda elektronikle içli dışlı olan bir insanım. Elektronik ile alakalı çoğu program da maalesef windows için yazılmış durumda. Devre tasarımlarında windowsa bağlı(kusura bakma Eagle) kalmam gerekmesine rağmen SPICE'ın orjinal olarak UNIX sistemlerinde ortaya çıkması, neden devre simülasyonlarını Linux ve OS X üzerinde yapmayayım sorusunu aklıma getirdi. Linux için olay oldukça basit.

[bash] sudo apt-get install ngspice [/bash]

30 Kasım 2012 Cuma

Ubuntu'da Gizli Başlangıç Uygulamalarını Göstermek

Ubuntu 12.04 sürümünden itibaren Başlangıç Uygulamaları uygulamasında listelenen ve başlangıçta çalışan uygulamaları varsayılan olarak gizlemeye başladı. Bunu aşmak için konsolda basit bir kod çalıştırmamız yeterli olacak.

20 Kasım 2012 Salı

Virtualbox ile Linux Kurulumu ve 64 Bit Sanallaştırma Problemi Çözümü

Yeni bir Linux dağıtımı denemenin 4 farklı yolu vardır.

  • Live cd'den başlatma.

  • Boş bir sürücüye temiz kurulum.

  • Wubi gibi Windows altına yükleme.

  • Virtualbox gibi sanallaştırma yazılımı ile sanal Linux yüklemek.


Aralarında en kolayı, en dertsizi Virtualbox çözümüdür. Diğerleri de kolaydır ama oralarda küçük de olsa sisteminizi uçurma riskiniz vardır. Virtualbox'da ise eğer donanımınız yeterliyse tatminkar hızlarda Linux deneyimini yaşayabilirsiniz. Bu sadece Linux ile ilk kez tanışanların değil, çok deneyimli kullanıcıların da tercih ettiği bir yöntemdir çünkü dünyada çok fazla Linux dağıtımı vardır. Yeni çıkan bir dağıtımı ya da versiyonu denemek için sıfır kurulum yapmak yerine Virtualbox üzerinden denemek çok daha mantıklıdır. Ayrıca Virtualbox'a Windows'da kurabildiğiniz için Linux altında Windows çalıştırıp oyun oynayabilir ya da sadece Windows altında çalışan uygulamaları kullanabilirsiniz.

10 Kasım 2012 Cumartesi

Linux Kullanmanız İçin Nedenler

Şimdi neden hemen bugün Linux kullanmaya başlamanız gerektiğiyle ilgili marjinal bir tartışma yazısı yazalım.

LINUX KOLAYDIR

Evet, yanlış duymadınız. Gerçi bunun aksini düşünüyorsanız yanlış duymuşsunuz demektir. Linux kullanması zor değildir, kolaydır.  Hadi bunun nedenlerine bakalım.

Bir kere kalburüstü bir Linux dağıtımını kurduğunuz anda kullanmaya başlayabilirsiniz. Ekstra hiçbir şey yüklemeden temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Neredeyse tüm Linux dağıtımlarında varsayılan olarak ofis paketi (Libre Office yada Open Office) yüklü gelir. Bu ofis paketleri ile MS Office dosyalarınızı açıp düzenleyebilirsiniz. Yine varsayılan olarak Gimp fotoğraf işleme yazılımı yüklü gelir. Gimp Photoshop'a kafa tutacak kadar gelişmiş ve ücretsiz, açık kaynak kodlu bir yazılımdır ve işletim sisteminin içinde yüklü gelir. Firefox, Video çalar (VLC, Mplayer vs.), Müzik çalar (Banshee, Rhythmbox,  Clementine vs.), Torrent yazılımı (Transmission, Deluge), Messenger yazılımı (Pidgin, AMsn), Cd/Dvd yazma yazılımı (Brasero), Mail istemcisi (Thunderbird), Yedek yazılımı; ve çok daha fazlası, hepsi yüklü gelir. Eğer son kullanıcı iseniz Linux'u kurup direk kullanmaya başlayabilirsiniz.

30 Ekim 2012 Salı

Linux'da MTU Değerini Değiştirmek

Öncelikle MTU nedir?

MTU (Maximum Transmission Unit), Maksimum İletim Birimi, bir paketin bir seferde taşıyabileceği maksimum veri miktarına denir. Varsayılan değeri 1500'dür.  Ayrıntılı bilgi için Vikipedi sayfasına bakılabilir.

MTU Değerini Değiştirmek

Linux'da MTU değerini değiştirmek için öncelikle terminali kullanabilirsiniz. Bunun için
[bash] sudo ifconfig eth0 mtu 1492 [/bash]

27 Ekim 2012 Cumartesi

Linux'da CCleaner Alternatifi - BleachBit

BleachBit cross platform (Windows ve Linux) temizlik yazılımıdır. Zaman içinde hantallaşan bilgisayarınızdaki ve tarayıcınızdaki gizli, gereksiz dosyaları siler, Chrome, Opera, Safari, Firefox gibi tarayıcıların çerezlerini siler, hızlandırır. APT temizliği dahil 70'den fazla uygulamanın temizliğini içerir.

26 Ekim 2012 Cuma

App Store'da Kur Değişikliği

App Store LogoApple, 25 Ekimde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ve ülkemizde App Store fiyatlarında yükseltme ve bölgesel para birimi uygulamasına geçti. 9to5Mac'in haberine göre,

- İtalya

- Rusya

- Çek Cumhuriyeti

- İspanya

- Portekiz

- Hollanda

- Yunanistan

- Polonya

- Almanya

- Fransa

- Belçika

- Avusturya

- Danimarka

- Lüksemburg ve Macaristan'da fiyatlar yükselirken Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya, İsrail, Endonezya ve Güney Afrika'da bölgesel para birimlerine geçiş yapıldı. Bu değişiklikten itibaren hem Mac App Store, hem de iTunes App Store fiyatları, güncel kura bağlı olarak TL bazında güncellendi.

24 Ekim 2012 Çarşamba

BeagleBone Maceralarında 1. Gün

BeagleBone, BeagleBoard projesinin küçük bir versiyonudur. Ortaya çıkış amacı da BeagleBoard ile aynıdır. Aralarındaki ana fark, BeagleBoard kapsamlı bir geliştirme ve deneme ortamı sunarken, BeagleBone bu tür bir ortam sunmamaktadır. BeagleBone, Elektronik camiasında prototip geliştirmede kullanılan "header board" kavranıma oldukça uymaktadır. Her iki yanında giriş çıkış portları, USB host ve device çıkışları, microSD kart yuvası ve Ethernet portu, BeagleBone'u prototipleme aşamasında kullanmak için ideal bir ürün haline getirmektedir.

Linux'da Benchmark Araçları

Linux terminali benchmark dahil her şeyi yapmaya muktedirdir ama yine de işi kolaylaştıran arayüze sahip programlar kullanmak birçok kullanıcı için daha kolaydır.

Linux tarafındaki benchmark yazılımları Windows sistemlerdeki kadar popüler olmasalarda farklı sistemleri karşılaştırmak ve performansları ölçmek için çokça yazılım vardır. Bunlardan birkaçını tanıtalım.

Hardinfo - CPU Benchmark

En popüler uygulama kuşkusuz birçok dağıtımda varsayılan olarak yüklü gelen Hardinfo uygulaması. Ubuntu sistemlerde artık yüklü gelmese de Yazılım Merkezinden kolayca yüklenebilmektedir.

Hardinfo esasen sisteminizle ilgili ayrıntılı bilgileri gösteren bir uygulama görevi görmekte. Aynı zamanda 6 farklı benchmark testi de barındırmakta.

Hardinfo

Bu 6 testten birini seçerek, farklı bilgisayar arasında kıyaslama yapabilirsiniz.

GtkPerf - GTK+ Benchmark

GtkPerf Ubuntu yazılım merkezinde bulabileceğiniz bir diğer benchmark yazılımıdır. Hardinfo'ya göre biraz daha kapsamlı ve detaylı bir test uygular. Yazılımı yükleyip çalıştırdığınızda Test rounds bölümünden her bir testin kaç tekrar yapacağını seçebilirsiniz. Varsayılan değer 100'dür. Test All menüsünden ise benchmark için belirli bir test türü seçebilir ya da varsayılan olarak Test All'da bırakıp, tüm seçeneklerde benchmark testi yapılmasını sağlayabilirsiniz. Start düğmesine bastığınızda yazılım tüm yazılı ve grafiksel testleri peş peşe yapacak ve yaptığı süreyi ekranda gösterecektir.

GtkPerf

Referans: http://www.howtogeek.com/111617/how-to-benchmark-your-linux-system-3-open-source-benchmarking-tools/

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Unity Üzerinde Minimize/Maximize Nasıl Yapılır?

Ubuntu'nun birkaç sürümdür kullandığı Unity arayüzü, sahip olduğu kısıtlı özellikler ile deneyimli kullanıcıları kendisinden soğutmuştu. Zaman içinde MyUnity gibi uygulamalar ile özelleştirilmesi daha kolay hale geldi ama hala birçok kişi için Gnome 2.x.x'in yerini tutamamakta.

Unity'de varsayılan olarak yapamadığımız bir diğer şey de o anda açık ve aktif olan pencereleri, ikonlarının üzerine tıklayarak simge durumuna küçültme işlemidir. Şimdi yükleyeceğimiz küçük bir uygulama ile bu sorunun üstesinden geleceğiz. Uygulamanın ne işe yaradığı aşağıdaki videoda daha net anlaşılmakta.

httpv://www.youtube.com/watch?v=f-W6gey5Jag

Uygulamayı kurmak için ppa adresi eklemeyeliyiz. Terminali açın ve aşağıdaki kodları yapıştırın.

  • sudo add-apt-repository ppa:ojno/unity-minimize-on-click

  • sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade


Yükledikten sonra Güncelleme Yöneticisini çalıştırın ve oturumu yeniden başlatın.


26 Haziran 2012 Salı

Yandex Disk Türkçe Kullanıma Sunuldu

Yandex Disk, bilindiği üzere Yandex'in sadece Rusça hizmet veren bir Dropbox vari online bulut depolama sistemiydi. Bugün itibariyle bu hizmet, Türkçe olarak hizmete alındı. Başlangıç olarak verdiği alan, Google Drive ve Dropbox'a kıyasla oldukça yüksek. 11 GB veri depolama alanı ile diğerlerinden çabucak sıyrılıyor. Windows, OS X, iOS ve Android uygulama desteği de mevcut durumda.

http://disk.yandex.com.tr/

Birkaç gün kullanalım bakalım, Dropbox ile olan farklarını bir hafta içerisinde ekleyeceğim.

4 Mart 2012 Pazar

Yağmur... Metrobüs ve İstanbul

Bir hafta önce bir İstanbul sabahı. Hava da yağmurlu. Dolayısıyla trafik her zamanki gibi formundaydı. Günlük istikametim Kozyatağı - Maslak olduğu için haftanın her günü metrobüsü kullanıyorum. Artık o sabah nasıl yağmur yağdıysa, Uzunçayır metrobüs durağına giden yol, yerini Hatay (hava)Limanına bırakmıştı. O an çektiğim resimler durumu gayet güzel anlatıyor bence.

 

O durağı ve yolu tasarlayan ve yapan insanlara da buradan selamlarımı sunarım.

 
Metrobüs Girişi - 1
Metrobüs Girişi - 2
Bu da suyun miktarını göstermek için

1 Şubat 2012 Çarşamba

The Humble Bundle Android'de

The Humble Bundle AndroidŞu sıralar Humble Bundle kumpanyasının beşincisi yapılıyor. Bilmeyenler için Humble Bundle, çapraz platform desteği sunan, 4-5 adet oyuna ne kadar verirseniz verin (pay what you want) yasal olarak sahip olma üzerine kurulu harika bir sistemdir. O kadar harikadır ki, verdiğiniz her kuruş oyunun programcılarına gider. Daha doğrusu siz verdiğiniz paranın, ne kadarının nereye gideceğini kendiniz seçersiniz. Buna her seferinde bir vakıf da dahil. İster oyunun programcılarına, ister bir vakfa gönderebilirsiniz paranızı.

Çapraz platform olması bizi esas ilgilendiren kısmı. Çünkü her seferinde seçilen oyunların tamamı Linux, Mac ve Windows sistemlerinde çalışan oyunlar. Bu olay başladığından beri takip edip, sosyal medyada takip edip, bizzat oyunları satın alarak destek de oluyorum. O zamandan beri gözlemlediğim kadarıyla her seferinde oyunlara ortalama en fazla para veren kişiler Linux kullanıcıları oluyorlar. Bu oldukça sevindirici bizim adımıza.

5. Humble Bundle ise yeni bir sürpriz ile geldi. Bu kampanyada alacağınız oyunlar 3 masaüstü sistemde çalışacağı gibi, Android için de verilecek. Yani oyunları ister bilgisayarınızda, ister Android mobil cihazınızda oynayabileceksiniz.

Oyunları normal yollardan satın almaya kalkarsanız 60$ fiyatları var. Şu anda tüm kullanıcıların ortalamaları 5.91$. Eğer ortalama ve üstü bir fiyat verirseniz, dünyaca ünlü World of Goo oyununa da sahip olacaksınız. Yukarıda dediğim gibi, normalde 60$ olan oyunlara, gönlünüzden ne kadar koparsa vererek sahip olabilirsiniz. Yani 1$ bile verseniz tüm oyunlar sizindir.

Oyunlar

  • Anomaly: Warzone Earth

  • Osmos

  • EDGE

  • World of Goo


Oyunlar genelde küçük, eğlenceli, internette birçok fanı bulunan oynaması keyifli oyunlar.


Android oyunlar için donanım gereksinimleri şurada.


The Humble Bundle sayfası da şurada. Kampanyanın bitmesine 13 gün var.

28 Ocak 2012 Cumartesi

Linux Mint Kurulum Usb'si Nasıl Oluşturulur?

Linux dağıtımlarını Usb'den kurmak daha hızlı ve pratiktir. Windows'dakinin aksine Linux dağıtımları Usb'den kuruluma çok yatkındırlar. Örneğin Ubuntu için hiçbir ek ayara ihtiyaç duymadan, dakikalar içinde Usb'den kurulabilen usb bellek oluşturabilirsiniz. Linux Mint için ise ekstra bir ayara ihtiyaç vardır. Syslinux.cfg dosyasında küçük bir değişiklik yapmamız gereklidir.

Syslinux.cfg dosyası düzenlenmeden bilgisayar usb bellekten başlatılırsa, açılışta boot hatası verecek ve başlamayacaktır.

Tüm bu aşamalar videoda anlatılmaktadır.

Xcode OpenCV Ayarları

Bu video, bir Nasıl Yapılır? videosudur. Mac OS X kullanıp da OpenCV ile ilgili çalışma yapması gereken arkadaşların işine yarayacak bir video olduğunu düşünüyorum. OpenCV kütüphanesini Xcode ile kullanmak için gerekli bütün ayarlar, adım adım anlatılmıştır.


27 Ocak 2012 Cuma

Debian Sources Dosyasını Düzenleme

Bu sources.list dosyasının düzenlenmesi, stable debian depolarını testing depoları ile değiştirmektedir. Bu işlemin ana amacı, yazılımları testing deposundan güncelleyerek programların yeni sürümlerini kullanmaktadır. Bilindiği üzere Debian stable depoları, kararlılık kriteri nedeniyle programların oldukça eski sürümlerini bünyesinde barındırır.

22 Ocak 2012 Pazar

Sudoers Dosyasını Düzenleme

Kimi Linux dağıtımlarında sudo komutu kullanma yetkisi, direk olarak kullanıcıya verilmez (özellikle Debian ve Fedora). Bu yetkiyi kullanıcıya kazandırmak için ''Sudoers'' dosyasının yönetici yetkisine sahip olaraktan yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi Debian üzerinde anlatan KorsanLinux'un ilk screencast'i aşağıdadır. İlk yayınımız olduğu için acemilikler çok olabilir. İlk yayın olduğu için kusurlarını affetmenizi umuyorum.